MOL csapat Vívás Blog

Nyugaton már kialakult a központi irányítás a vívásban

2011.11.29. 13:46 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az elmúlt időben többen is véleményt formáltak a magyar vívósport hanyatlásával kapcsolatban. Ebben jelentős szerepe volt, hogy a világbajnokságon – csak úgy, mint a 2008-as olimpián – szinte valamennyi szakág messze elmaradt a várakozástól. 

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó Szabó Bence több fórumon is elmondta, radikális változtatásokat szorgalmazna, véleménye szerint csak így tudna fellendülni a hazai vívósport. Szintén változtatna – igaz más megközelítésből – Kovács Tamás a kardozók szövetségi kapitánya, aki korábban már több olimpiai és világbajnoki sikernek volt a részese szakvezetőként. 

Kovács egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, amíg nem tudunk megszabadulni a feszültségektől, és morálisan egyre lejjebb süllyed a magyar vívósport, egyszerűen nincs esélyünk előrelépni. Úgy véli, egyszemélyes felelősség kellene, hiszen az egész világon központosítva készülnek a válogatott versenyzők, így egy koncepció alapján készítik fel őket. 

„Problémák valóban vannak, és az lenne a jó, ha ezek megszűnnének. Úgy gondolom a kapitány is ennek adott hangot, de én, mint sportoló, nem akarok belefolyni ebbe a vitába” – mondta Szilágyi Áron, aki az idei világversenyeken kiemelkedően a legeredményesebb kardozónk volt. 

A világbajnokságon hatodik helyezést elért vívó szerint ez egy egyszerű problémakör, de szerinte olyanoknak kell ebben az ügyben véleményt formálni, akik a vívással foglalkoznak, a vívásban élnek. Áron mindkét szakembert jól ismeri, és úgy véli, mindketten a vívásért szeretnének tenni, még ha nem is azonos elképzelések szerint. 

 A klubedzők érdeke ugyanis nem mindig egyezik meg a válogatottéval. A klubedzők ugyanis az alapján kapják meg ösztöndíjukat, miként szerepel versenyzőjük a saját klubjában. Ugyanakkor a válogatott szempontjából a minél erősebb keret, és a közös edzések az alapjai a sikeres szereplésnek. 

Erre azonban elég lenne egy edző, vagy kapitány. Azonban a klubedzőket is honorálni kellene valahogy az addigi felkészítésükért, figyelembe venni az addigi munkájukat. Erre azonban még nincs kidolgozott koncepció. Azzal mindenki tisztában van, hogy most ez nem így van, egy elmaradott szisztéma szerint készülnek a vívók, de a megoldás egyelőre még várat magára. 

„Nyugaton már kialakított, hogy központi irányítással dolgozik a válogatott keret, ami 8-10 főt jelent. A világbajnokságon nálunk a négy versenyzővel négy különböző edző volt kint, és előfordult, hogy mind a négy különböző instrukciókkal látta el saját tanítványát” – mondta Áron, aki négy éve 17 évesen főszerepet vállalt a kardcsapat világbajnoki címében.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr103421992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása