MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron: A vívás nem egy olcsó sport

2014.01.03. 11:31 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilágyi áron.jpgÉrdekes összegzést tett közzé még karácsony előtt a Blikk című napilap. A londoni olimpián a magyar delegáció első aranyérmét nyerő Szilágyi Áron eddigi pályafutása mintegy 20 millió forintos költséggel járt. Amint azt a Vasas klasszisa a napilapnak elmondta, tizenhárom éve tart a pályafutása, és a vívás nem egy olcsó sport.

"A felszerelést kétévente ajánlatos cserélni, s ez legalább félmillió forintba kerül, amihez még hozzájön, hogy sok külföldi Világkupa-versenyen kell indulni, ha az ember a legjobbak közé vágyik. Én szerencsés vagyok, tizenhat évesen bekerültem a válogatottba, 2007-ben világbajnokok lettünk a csapattal” – mondta Áron a lapnak.

Elárulta, amíg el nem jutott ilyen szintre, a családja finanszírozta a pályafutását. Ahogy jöttek az eredmények, már volt lehetősége ösztöndíjat is szerezni, de úgy gondolja nagyon fontos a támogatók szerepe is a sikerben.

Áront korábban az Új Európa Alapítvány is segítette, amelynek Tehetségnapló kampányában fiatal sportolók szülei összegezték, mennyit költenek gyermekük karrierjére. Utánanéztünk, mibe kerül, ha valaki úgy dönt, szeretné, ha gyermekéből vívó lenne.

Az egyik legsikeresebb olimpiai sportág szülői – anyagi – támogatása azonban nem olcsó mulatság. (Nem bontjuk külön a víváson belüli szakágakat – kard, tőr, párbajtőr -, általánosságban számolunk.)

Az első évben ugyan még nem kell komolyabb felszerelés és csak ugrálókötélre kell befektetni, de ha megszereti a sportágat, nem árt elkezdeni már ekkor spórolni. Alulról kezdjük az öltöztetést, a vívócipők igen széles skálán mozognak, hiszen 12 000 forinttól akár 35 000-ig mennek, és a térdig érő vívó zoknik is 2000 Ft körül kaphatóak. A kesztyűk mérettől és anyagtól függően öt és tízezer forint között mozognak.

A ruhák közül a gyerekek számára megfelelő 350 N-os gyakorló plasztron (felsőrész) és nadrág, amely alkalmas edzésre és hazai versenyekre is, összesen 20 000 forintba kerül. A legdrágább dolgot, a sisakot hagytuk a végére. Ezek alaphangon 18-20 000 forintnál kezdődnek. A fegyverekre már ki sem térünk, hiszen ha elkezd vívni a gyerek, először még úgysem kap a kezébe versenyeken is használatos kardot vagy párbajtört.

Emellett természetesen számos kiegészítőt is vehetünk a gyereknek – hónaljvédő, sarokvédő stb. – és akkor már csak a tagdíj maradt hátra, ami a Vasasnál például havi 9000 forint, és ezért heti három edzésen vehet részt a gyerek. Külön kell említeni a pengéket, melyeknek cseréje 10 ezer forint körül mozog. Kezdőknél ez ritkán törik, de egy gyakorlott, esetleg kissé vehemens versenyzőnél akár havi 4-5 törés is előfordulhat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr965725038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása