MOL csapat Vívás Blog

A kapitány szerint jelenleg nincsenek klasszisaink

2011.11.08. 15:06 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az októberben tartott Országos Edzői Kongresszus zárónapján Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára kiemelte, pekinginél jobb londoni olimpiai szereplésében reménykedik. Ugyanakkor hozzátette, tudja jól, hogy egy sportoló szempontjából már az ötkarikás részvétel is óriási teljesítménynek számít. 

Ugyanitt Kovács Tamás, a kardvívók szövetségi kapitánya elmondta, a vívószövetség 13 londoni résztvevővel és négy éremmel számol, személy szerint azonban úgy látja, hogy nyolc-tíz kvótára és két-három éremre van esély. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg kilenc - valamint két tartalék - vívó szerepel kvalifikáló helyen. 

A kapitány szerint a magyar vívósportnak a korábbi évekkel, évtizedekkel ellentétben most nincsenek igazi klasszisai, most senkire sem tudják azt mondani, hogy minimum érmet fog szerezni. (Ez alól talán csak Szilágyi Áron kivétel, aki az idei versenyeken rendre a legeredményesebb magyar volt a kardozóknál.) 

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján egyébként a szövetséghez hasonlóan 11-13 résztvevővel számolnak, az érmek tekintetében azonban van egy kisebb differencia, hiszen ott három éremmel - köztük egy arannyal – és 18-23 olimpiai ponttal számolnak. 

Véleménye szerint a sikeres szerepléshez - és a jövőbeni fejlődéshez - elengedhetetlen az összefogás, a szakmai megújulás, azon belül a jelenlegi szakmai irányítási struktúra megváltoztatása, és nem utolsósorban a sportdiplomácia megerősítése. 

Az olimpiai szereplést tekintve a vívás napjainkig Magyarország legeredményesebb sportága, amely azonban 2008-ban az elmúlt 100 év legrosszabb ötkarikás, idén pedig minden idők leggyengébb világbajnoki szereplését produkálta. A szövetségi kapitány szerint a gyengébb szereplésnek az alulfinanszírozottság mellett több oka is van. 

Ilyen többek között, hogy az elmúlt fél évszázadban drasztikusan visszaesett a szakosztályok száma, a hazai vívásoktatás mára konzervatívvá vált, az edzői gárda elfáradt és nincs megfelelő utánpótlása. Ennek legfőbb oka, hogy jelenleg sok tréner dolgozik külföldön. Ez lehetne akár elismerés is, de sajnos munkájukkal más nemzetek vívóit, így éppen a magyarok ellenfeleit segítik. 

Kovács a legnagyobb problémának ugyanakkor azt nevezte, hogy a sportág és annak vezetése nem nézett szembe a gyenge pekingi szerepléssel. 

A kapitány ugyanakkor biztatónak értékelte az utánpótlás helyzetét, amelynek képviselői 2005-ben három, idén pedig már 24 éremmel tértek haza a korosztályos Európa- és világbajnokságokról. Nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy e tehetséges fiatalok folytatják-e a vívást felnőtt korukban is, vagy az történik, amit a statisztikák mutatnak, hogy a nagy tehetségnek induló sportolók fele „eltűnik” útközben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr883361963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása