MOL csapat Vívás Blog

A kapitány már tudja a sikeres olimpiai szereplés titkát

2011.03.29. 19:01 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A férfi kardválogatott tagjai pihenő hetüket töltik. Ez azonban nem igaz Szilágyi Áronra, aki korábbi betegsége miatt, jelenleg is edz, hogy erőnlétben utolérje önmagát a kiesett időszak miatt. Áron nem véletlenül készül ilyen keményen, hiszen idén jelentős versenyek várnak rá. Ezek tétje nem csak az éremszerzés, de az olimpiai szereplés kiharcolása is.

Kovács Tamás a kardozók januárban kinevezett új szövetségi kapitánya a vívószövetség honlapján elemezte a sportág jelenlegi helyzetét, és felvázolta a sikeres szereplés alapjait. Kezdésként a kardozók tízparancsolatát írta le, amelyet minden csapattagtól megkövetel. Ebben mind szakmai, mind emberi elvárásait leírta a versenyzőivel kapcsolatban. 

A kapitány kiemeli, hogy a kard szakág az olimpiák történetében, az egész magyar sport eredményességét figyelembe véve az úszás mögött a második helyen áll. A vívók összesen 34 arany, 22 ezüst és 26 bronzérmet nyertek, ebből a kardvívók 22 arany, 22 ezüst és 11 bronzérmet, vagyis a vívás aranyérmeinek a 64,7%-át.

Ugyanakkor nem felejti el megemlíteni, hogy az utolsó három év világversenyein a kardozók– női és férfi – az olimpiai versenyszámokban a lehetséges 18 versenyszámból mindössze négy bronzérmet - 2 női, 2 férfi - szereztek. Ebben persze szerepet játszhat az a tény is, hogy az állam által többnyire magára hagyott magyar sport oda jutott, az egyesületeket, elhanyagolt, elavult létesítmények jellemzik, miközben szakemberek egyre nagyobb számban távoztak külföldre, erősítve a vetélytársakat.

A férfi kardvívók közül többen szerepelnek a világranglista első 16 helyezettje között, ami nagyon jó teljesítmény és nincs arányban a csapat igen gyenge korábbi 10-ik helyezésével. Ennek ellenére nagyon komoly feladat lesz a kvalifikációhoz szükséges első öt hely valamelyikének megszerzése.

A kapitány szerint a sikeres szereplés alapja a tehetséges, profi szemléletű versenyző, a jól felkészült, megszállott edző. Ehhez párosul a nagy mennyiségű, minőségi munka és elengedhetetlenek a kitűnő feltételek. Úgy véli a tehetséges versenyző, edző és a jó feltételek, tehát a siker alapjai egymástól elválaszthatatlanok, egyik a másik nélkül nem működik.

A kardozókra még számos kvalifikációs verseny vár, de a kapitány már kitűzte az olimpiai ciklus négy kiemelt fontosságú célját. A tervek szerint mindkét szakágnak sikeresen kell szerepelnie a 2011-es világbajnokságon, amely megalapozhatja a sikeres olimpiai kvalifikációt.

A férfi kardcsapatnak (4 fő) kvalifikálnia kell magát és legalább érmes helyen zárni Londonban. Ugyanitt legalább egy női versenyzőnek kvalifikálnia kellene magát. Ezzel is megalapozni a női kardcsapat 2016-os olimpia érmes helyezését. A kapitány magától a londoni olimpiától 1-2 érmet, 6 – 8 olimpiai pontos szereplést vár.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr12782814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása