MOL csapat Vívás Blog

Mennyiért vívhat a gyerek?

2010.12.14. 20:15 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A vívók szinte minden világversenyre éremesélyeként utaznak ki. Talán Szilágyi Áron sikerei is hozzájárulhatnak, hogy gyerekek a vívással kezdjenek el foglalkozni. Ez azonban nem olcsó mulatság a szülőknek.

Manapság egyre többen panaszkodnak, hogy a gyerekek nem akarnak sportolni, inkább a televízió, számítógép, play station „szentháromság” előtt töltik az idejüket. Azonban vannak gyerekek, akik azért nem sportolnak, mert szüleik nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a tagdíjat, a versenyzőruhát, a versenyekre történő utaztatást finanszírozzák. 
Ha egy gyerek nem akar csapatban sportolni, labda ügyetlen, vagy nem szereti a vizet, esetleg nem akarja, hogy minden edzésen megverjék és sokat látta a Zorrót, elmehet vívni. Ezt már az óvodában is gyakorolhatja, igaz akkor csak bottal szurkálja meg a csoporttársát. 

Az egyik legsikeresebb olimpiai sportág szülői – anyagi – támogatása azonban nem olcsó mulatság. (Nem bontjuk külön a víváson belüli szakágakat – kard, tőr, párbajtőr -, általánosságban számolunk.)

Az első évben ugyan még nem kell komolyabb felszerelés, saját ruhában, melegítőben edzhet a gyermek és csak ugrálókötélre kell befektetni. De ha kitartó és megszereti a sportágat, nem árt elkezdeni már a legelején spórolni.
Kezdjük alulról az öltöztetést. A gömbölyített sarkú speciális vívócipők igen széles skálán mozognak, hiszen 12 000 forinttól akár 35 000-ig mennek, és a térdig érő vívó zoknik is 2000 Ft körül kaphatóak. A mellső végtagra kötelező a kesztyű, ezek mérettől és anyagtól függően öt és tízezer forint között mozognak.


A ruhák közül a gyerekek számára megfelelő 350 N-es gyakorló plasztron (felsőrész) és nadrág, amely alkalmas edzésre és hazai versenyekre is, összesen 20 000 forint körüli összegbe kerül. A legdrágább dolgot, a sisakot hagytuk a végére. Ezek alaphangon 18-20 000 forintnál kezdődnek. A fegyverekre már ki sem térünk, hiszen ha elkezd vívni a gyerek, először még úgysem kap a kezébe versenyeken is használatos kardot vagy párbajtört.
Emellett természetesen számos kiegészítőt is vehetünk a gyereknek – hónaljvédő, sarokvédő stb. – és akkor már csak a tagdíj maradt hátra, ami a Vasasnál (Szilágyi Áron klubjánál) például havi 9000 forint, és ezért heti három edzésen vehet részt a gyerek.
Egy idő után vívóeszközt is kap a kezébe a gyerek, ezért, külön kell említeni a pengéket, melyeknek cseréje 10 ezer forint körül mozog. Kezdőknél ez ritkán törik, de egy gyakorlott, esetleg kissé vehemens versenyzőnél akár havi 4-5 törés is előfordulhat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr272516168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása