MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron bízik benne, hogy lesz férfi kard csapatverseny Rióban

2012.09.16. 11:45 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilagyi4.jpgSzilágyi Áron hatalmas sikert ért el a londoni olimpián, hiszen ő szerezte a magyar delegáció első aranyérmét. Nem mellékesen magyar kardozó 1992 óta nem nyert aranyat az olimpiákon a korábban „magyar számnak” tartott kardvívásban.

Áron fantasztikus sikere után nem győzte hangoztatni, határtalanul boldog, de amiatt érez egy kis keserűséget, hogy a csapatnak nem sikerült kivívnia a szereplést Londonban. Ugyanakkor elképzelhető, hogy négy év múlva a Rióban se lesz esélyük a javításra, ugyanis a nemzetközi szövetség rotációjának köszönhetően nem lesz ott az olimpia műsorán.

„Még nem tudjuk, hogy kimarad az olimpia programjából. A staféta szerint a női tőr és a férfi kard nem lesz ott Rióban, de komoly törekvések vannak a nemzetközi szövetségen belül, hogy állítsák vissza az összes fegyvernemet” – mondta Áron arról, mit lehet tudni a 2016-os lebonyolításról.

Véleménye szerint sokan nem akarják, hogy lekerüljön a kard az olimpia programjáról. A nemzetközi szövetség vezérkara valószínűleg az év végén vagy a jövő év elején dönt. Áron úgy véli, egy olyan tradicionális számról van szó, amely már az első újkori olimpián is ott volt, így bízik benne, hogy Rióban is lesz kard csapatverseny.

A rotációra 2004 óta kerül sor, akkor került be a női kardvívás az ötkarikás játékok programjába. Ehhez azonban csak úgy járult hozzá a nemzetközi szövetség, ha marad a tíz versenyszám. Ezt azonban csak úgy tudták biztosítani, ha a soron következő olimpiákról 2-2 csapatversenyt levesznek. Ennek köszönhetően a férfi kard és a női tőr maradna ki Brazíliában.

„A nemzetközi szövetség döntése több mindent is befolyásol. A támogatások csökkennének, hiszen így nem olimpiai sportág lenne a csapatverseny. Mindenki kizárólag az egyéni versenyekre készülne, ugyanakkor nagyobb jelentősége lenne a világ-, és Európa-bajnoki csapatversenyeknek” – mondta a Vasas klasszisa.

Áron elmondta, az olimpia óta még nem volt edzésen, hiszen a felkészülés érdemi része csak októberben kezdődik számára. „Voltam már a Vasas edzőcsarnokában, de eddig csak futottam pár kört a csarnok körül és a konditeremben is emelgettem kicsit, de ezzel csak a mozgáshiányomat elégítettem ki” – mondta Áron, akinek a népszerűsége az olimpia óta se csökken, hiszen saját bevallása szerint szeptember 23-a lesz az első olyan nap, amikor nincs hivatalos meghívása egy rendezvényre. Egyelőre. . .

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr584779802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása