MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron is meglepetést szerezhet az olimpián

2012.04.28. 14:25 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az olimpián egyedüli magyar kardvívóként rajthoz álló Szilágyi Áron a hétvégén az athéni, Világkupa viadalon vesz részt. Ezen olyan eredményt szeretne elérni, hogy a folytatásban ne kelljen aggódnia azért, hogy megőrizze jelenlegi hatodik helyezését a világranglistán.

Ez azért is lenne fontos számára, mert ha a londoni játékokig megőrzi ezt a pozícióját, úgy az elődöntőig nem találkozhat a világranglista jelenlegi két első helyezettjével, a német Limbach-al és az orosz Jakimenkoval.

„Áron ma kiemelkedően a legjobb magyar kardozó. Egyértelműen a legjobb nyolc közé várom őt az olimpián. Ehhez azonban egy hatalmas szerencsefaktor kell, és sokat számít az is, hogy milyen napot fog ki” – mondta Kaposvári Zsolt, aki hazánk legelismertebb vívóbírója.

A nemzetközileg is elismert szakember – 2011-ben a világ legjobb kard bírójának, 2010-ben vb legjobb bírójának is választották – szerint az elmúlt években nagyon meggyengült a magyar kardvívás. Ennek egyik legfőbb oka, hogy jelentős számú edző dolgozik külföldön, többszöröséért az itthoni edzői fizetésnek.

Véleménye szerint a legelszomorítóbb, hogy az összes fegyvernemet figyelembe véve összesen kevesebb, mint 2000 magyar igazolt vívót tartanak nyílván.

Kaposvári szerint az idei olimpián – sajnos – nagyon nagy szerepet kaphatnak a mérkőzésvezetők. „Sokkal inkább belenyúlhatnak az asszókba, mint eddig bármikor. Ha nem orosszal vív, akkor nagyobb esélye van a kiemelkedő szereplésre. Félek azonban, hogy az olimpián visszavonhatatlan következményei lesznek egyes bírói döntéseknek” – mondta Kaposvári.

Véleménye nem alaptalan, hiszen már a tavalyi világbajnokság után is hangot adott annak, miszerint nagyon sok nyilvánvaló csalás volt a vb-n, és nem csak a kardozóknál, de tőrben is elég jelentős nyomást gyakorolt a bírókra az orosz vonal, amely jelenleg irányítja a sportágat. Korábban őt is megpróbálták megvesztegetni, majd miután ellent mondott, megpróbálták ellehetetleníteni

Ennek ellenére úgy véli, nem az orosz, hanem a német Limbach az olimpia legnagyobb esélyese. Ugyanakkor számos apró dologtól függhet az aranyérmes kiléte, hiszen az elmúlt olimpiákhoz hasonlóan egy nap alatt lebonyolítják a kardozók versenyét, így bárki meglepetést szerezhet. „Szerencsére ez igaz Áronra is, aki ott van az élmezőnyben” – mondta a magyar bíró.

Limbach ellen egyébként Szilágyinak bőven lenne törleszteni valója, hiszen az elmúlt évben talán vele találkozott a legtöbb versenyen, és a német többször is megoldhatatlan feladat elé állította a magyar klasszist. Áron világranglistás helyezésének megőrzésére az athéni versenyen kívül a varsói GP-n, a New York-i Világkupán és a legnanoi Európa-bajnokságon lesz lehetősége.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr434477279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása