MOL csapat Vívás Blog

Edzője szerint töretlen Szilágyi Áron fejlődése

2012.01.27. 07:08 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az elmúlt évben pazar teljesítményt nyújtott Szilágyi Áron. A 22 esztendős kardvívó megnyerte a hazai országos bajnokságot, a világbajnokságon egyéniben hatodik lett, és szinte valamennyi nemzetközi viadalon a magyar együttes legeredményesebb vívója volt.

Áront 2008 januárjától – nevelőedzője Gerevich György halála óta - Somlai Béla mesteredző készíti fel a versenyekre. A szakember irányítása mellett Áron előbb a junior, majd a felnőtt világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon alkotott maradandót.

„Úgy érzem nyugodt szívvel mondhatom, hogy Áronnak töretlen a fejlődése. A kardvívásban sokkal inkább az idősebb, megfontoltabb versenyzők a főszereplők, mert a fiatalokat olykor elviszi a fiatalos lendület. Ő azonban nagyon okos, megfontolt vívó és fiatalsága mellett az eszét is használja” – mondta Somlai tanítványáról.

Edzője szinte komplett, kész versenyzőnek tartja, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy jól alkalmazkodik az aktuális zsűrizéshez, ami pedig minden évben változik. Természetesen tisztában van a hibáival is, így nem felejtette el megemlíteni, hogy Áron fiatal kora miatt sokszor elveszti a célt a hosszú, egyéni verseny alatt és a figyelme nem tart egyforma magasan az aszó során.

„Áron rutinját jól mutatja, hogy nem nyomasztja az a teher, hogy a tavalyi eredmények alapján mindenki tőle várja a kiugró eredményt. Volt olyan vívóm, aki kijelentette, hogy olimpiai bajnok lesz, és a saját maga által felvállalt szerep miatt begörcsölt. Áron az a típus, aki majd akkor beszél, ha elérte azt a célt, amit kitűzött maga elé” – mondta Somlai.
 
A mester büszke arra, hogy még junior korban vette át a világbajnok vívót, és az elmúlt években nem csak a sportra tanította meg, de sikerült neki az emberré válásban segítenie. Taslán ennek is köszönhető, hogy Áron mindig tudja, hogy mit szeretne elérni.

„Mindig tudja, hogy mit akar, hosszabb és rövidebb távú céljai is vannak. Megvan benne minden, hogy a legnagyobb terveit is valóra váltsa. Erre jó példa, hogy elkezdte a Műszaki egyetemet, de inkább ott hagyta és átiratkozott az ELTE-re, mert innen könnyebben tud edzésre járni” – mondta tanítványa elhivatottságáról Somlai mester.

Tisztában van vele, hogy Áron nagyon készül az olimpiára és ebben az évben szinte mindent alárendel a londoni játékoknak. Addig még 2-2 egyéni és csapat Világkupa verseny vár rá és a csapatra. Főleg az utóbbi sikere fontos, hiszen egyéniben már kiharcolta a szereplést, de a csapatnak még legalább egy kiemelkedő eredmény kell a részvételhez.

 „Biztos vagyok benne, hogy úgy fogunk elmenni az olimpiára, hogy ne lehessen azt mondani, hogy ezt kellett vagy azt kellett volna még megcsinálni. Azt az utat, amit végig kell járni egy sikeres szerepléshez, azt biztos, hogy végig járja” – mondta edzője a magyar kardvívás jelenlegi legnagyobb csillagáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr563846181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása