MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron: A franciákat és az ukránokat kell magunk mögött tartani

2011.10.31. 09:37 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Szilágyi Áron két hatodik hellyel zárta a cataniai vívó világbajnokságot. Egyéniben ez volt a legjobb magyar eredmény a kardozók között, míg csapatban csak az oroszok elleni elveszített negyeddöntő után legyőzték az ukránokat, majd az 5. helyért kikaptak a románoktól. (Az oroszok megvédték vb-címüket.) 

Áron egyéni indulása szinte biztosra vezető a londoni olimpián, a csapat szereplésére azonban még kétséges. Az egyéves selejtezős periódus március végén zárul. Ezen időszak alatt a kijelölt Világkupa-versenyeken, illetve Grand Prix-viadalokon, valamint az idei Európa- és világbajnokságon lehet vagy lehetett pontokat gyűjteni. 

Az ötkarikás mezőnyök - alapvetően - a ranglisták alapján állnak majd össze. Ebből a szempontból volt fontos az eredményes vb-szereplés, mert egyéniben két és félszeres, csapatban pedig kétszeres szorzóval kerülnek bele a Cataniában kiérdemelt pontok az összesítésbe. 

„A legfontosabb, hogy a hátralévő Grand Prix versenyeken a franciák és az ukránok előtt tudjuk tartani magunkat. Előbbiek előtt 4, utóbbiak előtt pedig 15 ponttal vezetünk. Szerencsére a vb-n a franciák hamar kiestek, az ukránokat pedig éppen mi vertük meg a helyosztón. Az olimpiai részvétel a hátralévő két csapat világkupa versenyen fog eldőlni” – összegzett röviden a 21 esztendős magyar klasszis.

A férfi kardcsapat megőrizte esélyét a kvótaszerzésre azzal, hogy hatodik lett. Ugyanakkor az ellenfelek eredményének függvényében kiszorulhatnak a londoni mezőnyből, noha - azzal számolva, hogy afrikai csapat nem indulhat majd az olimpián - pillanatnyilag éppen kvótaszerzők. 

„Szerencsére nálunk tiszták a kvalifikációs szabályok, így nem lehet senkinek kiskapukat keresnie. Afrikai csapat csak akkor kerülhet elénk, ha a két világkupa versenyen bejut a legjobb 16 közé. Erre talán csak Egyiptomnak van esélye, de ők lehet, hogy el se utaznak ezekre a versenyekre” – mondta az esélyekről Áron. 

Csapatban a lista első négy helyezettje automatikusan résztvevő, hozzájuk csatlakozik zónánként egy, a legelőkelőbb helyen álló alakulat. Amennyiben férfi kardban afrikai együttes nem kerül az első 16 közé, a kontinens nem indíthat csapatot az olimpián, Európa viszont legerősebbként hatot is. 

Az orosz, olasz, német román négyes már nagyon ellépett a mezőnytől, és jelenleg úgy tűnik, a fehéroroszokat sem tudjuk behozni. Így a hatodik hely megőrzése lehet a legfőbb cél, ami olimpiai kvalifikációt jelenthet. 

A kardozók a világbajnokság után megérdemelt pihenőjüket töltik, legközelebbi versenyük a decemberi csapat Országos Bajnokság, melyen a Vasas – Áronnal a soraiban - címvédőként indul. A világranglistán legelőkelőbb helyen álló magyar klasszis azonban ez idő alatt sem pihen, hiszen az edzőtáborok miatt kiesett időszakot igyekszik bepótolni az egyetemen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr443340757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása