MOL csapat Vívás Blog

A kard a leglátványosabb vívószám

2011.08.11. 21:43 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A kard a lovassági vágó kardnak a modern változata, hosszúsága és súlya hasonló a tőréhez. Teljes hossza 105 cm, a penge 88 cm. A fő különbség, hogy a kard, egyaránt szúró és vágó fegyver. Dinamikus volta miatt a kívülálló számára talán a leglátványosabb vívószám.

Emellett a vívás hagyományosan lovagias sport is, éppen ezért az etikettnek mind a mai napig fontos szerepe van a mérkőzéseknél. Minden asszó megkezdése előtt a vívók fölemelt fegyverrel tisztelegnek az ellenfélnek, a bírónak és a közönségnek. A csörte befejeztével fegyvertelen kézzel való kézfogással köszönik meg egymásnak a küzdelmet.

Mivel a találatok adása vágással és szúrással egyaránt történhet ezért a variálhatósága, cselekménysora ebből adódóan szellemisége ennek a fegyvernemnek a legnagyobb. Ugyanakkor a kardvívásnak roppant szigorú szabályai vannak

A legfontosabb szabály, hogy az érvényes találati felszín a csípőtől a fejtetőig tart, szimulálva egy lovas katonát a lován. A kardvívó öltönye fémtartalmú (lamé), amely jelzi a találatokat a találatjelző készüléknek. A sisak különbözik a tőrben és a párbajtőrben használatosaknál, mivel a fej is találati felület, fém bevonatot tartalmaz. Szabálytalan mélyvágásnak minősül, amit a gép nem jelez.

A penge élével, lapjával vagy fokával végrehajtott minden vágás találatnak számít, de tilos a kard kosarával találatot végrehajtani. A kard kosarával végrehajtott minden találatot meg kell semmisíteni és az ilyen találatot adó vívót meg kell büntetni. Szintén tilos a pengét bármikor a pástra helyezve kiegyenesíteni.  

Ha egy találat az érvényes találati felületen kívülre érkezik, nem számít találatnak. A vezetőbírónak büntetnie kell azt a vívót, aki érvényes találati felületet érvénytelen találati felülettel helyettesít, akár fedéssel, akár szabálytalan mozgással.

A kardversenyeken a találatokat elektromos találatjelző gép segítségével állapítják meg. A találat ténylegességének elbírálására, kizárólag a találatjelző gép által adott jelzések a mértékadóak. A vezetőbíró csak abban az estben állapíthat meg találatot a vívónál, ha azt a találatjelző gép szabályszerűen jelezte. Természetesen nem veheti figyelembe a „rajta!” előtt, és az „állj!” vezényszó után adott találatokat

Amikor egy vívómenetben mindkét vívó egyidejűleg találatot kap, ez vagy együttes találat, vagy pedig kettős találat.

Az első a két vívó támadásának egyidejű elhatározásából és végrehajtásából jön létre, de ebben az esetben az adott találatokat mindkét vívónál meg kell semmisíteni. A kettős találat ezzel szemben az egyik vívó hibás akciójának következménye. A vívókat mindig vissza kell állítani vívóállásba, amikor a vezetőbíró egy kettős találat esetén nem tudja határozottan megállapítani, melyik oldalon történt a hiba.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr393146984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása