MOL csapat Vívás Blog

A vívás egy nagyon összetett sport

2010.12.30. 20:30 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Szilágyi Árion számára a sport és ezen belül a vívás nagyon fontos, de az olimpiai érem megszerzése nem életcélja, csak egy lépcsőfoka annak. Ezért mindent meg is tesz, pedig tisztában van vele, a laikusok számára a vívás csak egy pálcával való csapkodás egy pástnak nevezett pályán.

Szilágyi Áron hamar elkötelezte magát a kardvívás mellett, tehetségét már fiatal korában észrevették a szakemberek. Pedig a még mindig csak 21 esztendős sportoló mindig arról álmodozott, hogy vadászpilóta legye. Kisiskolás korában megnézte a Top Gun című filmet és lenyűgözte a látvány. Gyerekként nagyon vonzotta az adrenalin hajhászat, de mivel ezeket az igényeit a vívás teljesen kielégíti, manapság már nem is gondol rá.

Ugyanakkor sokszor elgondolkozik, ha nem vívna, milyen sportágat űzne, mert az biztos, hogy csinálna valamit. A labdajátékok közül élen áll a labdarúgás, a kézilabda és a tenisz, viszont az általa monotonnak vélt sportágak (futás, úszás) sosem vonzották, ott valószínűleg nagyon unná magát

A sport tehát fontos az életében, de ha ez valamiért kiesne, továbbra is tanulna. Még jelenleg is tanul, Nemzetközi Tanulmányokra jár az ELTE-n és nagyon szereti. Ha nem folytathatná a vívást, teljes figyelmét ennek szentelné.

Bár a családalapítás még nincs a közeli tervei között, nyugodtan ajánlaná neki a vívást, mint sportágat. A vívást egyébként mindenkinek ajánlaná, mert a sportágon belül nagyon jó közösség alakul ki, mert a vívás tanulása közben rengeteg más területen is hasznosítható dolgot is tanul az ember, és mert hagyományosan jó nevelést ad ez a sport.

Imádja a sportágát, és jelenleg úgy érzi, nem tudna meglenni nélküle. Ugyanakkor tisztában van vele, az aktív sporton túl is van élet, ezért a vívás illetve az olimpiai érem (arany) megszerzése nem életcélja, csak egy lépcsőfoka annak. Csak nagyon fiatalon gondolta, hogy abbahagyja, amikor még csak 1-2 éve vívott. Akkor úgy érezte fárasztó minden nap edzésre menni iskola után, de most már tudja, megérte.

Már 17 évesen világbajnok volt, de a vívással a későbbiekben is komoly céljai vannak, úgy érzi itthon az olimpiai érmes sportolókat becsülik meg igazán, ezért szeretne bekerülni abba a körbe. Természetesen a sportágon belül érzi a megbecsülést és ő is becsül minden olyan sportolót, aki nap, mint nap odateszi magát az edzésen.

Tisztában van vele, hogy akik nem élnek a vívásban, sokszor egész másképp gondolkodnak a sportágról. Ő is sok olyan visszajelzést kapott, hogy a vívás csak egy pálcával való csapkodás egy pástnak nevezett pályán. Azonban szeretné eloszlatni ezt a kételyt, mert tudja jól, hogy a vívás technikáját egy évtized is kevés, hogy valaki el tudja sajátítani.

Emellett hatalmas taktikai csata folyik egy asszó közben, amit sokszor a kívülállók nem látnak. Nem is beszélve a kondícióról, amit szinten kell tartani. Úgy érzi a vívás egy nagyon összetett sport, talán ezért is nehéz egy laikusnak megnézni egy csörtét.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr152549133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása