MOL csapat Vívás Blog

„Nagyon sok csalás volt a vívó vb-n”

2011.10.28. 09:15 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A nemrég véget ért vívó világbajnokságot a magyar csapat egy ezüstéremmel zárta. Az olaszországi viadal után azonban a nemzetközi sajtó is arról cikkezett, hogy szinte minden szakágban botrányos volt a bíráskodás. 

Erről panaszkodtak a magyar kardozók is, akik csapatban a hatodik helyen végeztek. (Egyéniben Szilágyi Áron a legjobb magyarként szintén hatodik lett.) Áron elismerte, hogy az oroszok jobbak voltak a negyeddöntőben, de számos „furcsa” bírói ítélet is segítette őket, így többek között egyértelmű találatoknál is ők kapták a pontot. 

„Így volt, nagyon sok nyilvánvaló csalás volt a vb-n. Nem csak a kardozóknál, de tőrben is elég jelentős nyomást gyakorolt a bírókra az orosz vonal, amely jelenleg irányítja a sportágat” – mondta Kaposvári Zsolt kardbíró, akit tavaly a vb, idén a világ legjobbjának választottak saját területén. 

A sportember nem titkolja, régebben bizonyos nemzetek őt is megkeresték, hogy esetleg nézzen el egy-egy tust, de miután ezt visszautasította, a világbajnokságon azoknak a nemzeteknek egy asszót sem vezetett. 

„Jelenleg nagyon tisztázatlan a sportág. Nem kell nagyon messzire menni, ha összefüggéseket keresünk. Ha egy fehérorosz bíró vezet egy orosz vívónak, nem is lehet kétséges a meccs kimenetele. (Én voltam a videó bíró, többször meg akartam változtatni a döntését, de agresszíven visszautasította.) Régebben engem is próbáltak befolyásolni, de miután visszautasítottam őket, már tudják, hogy nem csalok” – mondta Kaposvári. 

Hogy mennyit vesztett ezzel, azt jól mutatja, hogy júliusban hiába választották a világ legjobb zsűrijének, a mostani vb-n egy bolgár zsűrít szavazott meg az orosz vezetés alatt álló nemzetközi szövetség a vb legjobbjának. (A díjjal mellesleg 5000 euró is jár. . .) Miközben Kaposvári úgy vezette le a vb-t, hogy egyik meccse után sem reklamált nála senki. 

„Megtehetném, hogy írok egy hivatalos levelet, de tudom jól, hogy a kukában kötne ki, és csak magamat „ásnám el”, hiszen ami jelenleg zajlik, azzal teljesen tisztában vannak a sportág vezérkarában is”. 

Az elismert sportember - aki korábban maga is vívó volt – úgy véli, sok nemzet fogja nemtetszését jelezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a vb-n látott bíráskodás miatt. Ez elsősorban annak köszöntető, hogy a mostani viadal olimpiai kvalifikációs világbajnokság volt. 

Véleménye szerint nemzetközi szinten is elég negatív következménye lesz a mostani bíráskodásnak, mert mostanra már nem csak a kisebb országokkal szemben, hanem olyan nagyhatalmak, mint Kína és az Egyesült Államok ellen is látványosan csaltak. 

„Őszintén mondom, egyszerűen minden rossz volt ezen a vb-n. Még úgy is, hogy az olaszok – akik régebben szintén sokszor nyúltak bele egy-egy meccs kimenetelébe – ezúttal nem vettek részt az orosz, ukrán, belorusz összefonódású csalásokban” – mondta Kaposvári.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr423334375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása