MOL csapat Vívás Blog

Ez a válogatott kész arra, hogy sikeres legyen a vb-n

2011.10.06. 15:15 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Vasárnap az olaszországi Cataniában kezdődik a vívó világbajnokság, a szakág idei legrangosabb versenye. Kiemelkedő eredmény a magyaroktól a hagyományokhoz híven férfi és női párbajtőrben, valamint férfi kardban és női tőrben várható a Szicílián megrendezendő viadalon. 

A sportág szerdai sajtótájékoztatóján az egyes fegyvernemek szakmai vezetői kihangsúlyozták, ezúttal a vívók az olimpiai részvétel kiharcolásához szükséges, emelt szintű pontokért is küzdenek. A kvalifikációs időszak 2012 márciusának végén zárul, de a vb-n elért eredmények jelentősen befolyásolják majd a ranglistákat.

Kovács Tamás, a kardozók kapitánya elmondta, amióta átvette az irányítást (februártól), az elvégzett munka mennyiségében és minőségében, taktikában, fizikai képzésben és tudományos háttérmunkában is előrelépett a keret. 

"Kemény, intenzív munkát végzett a keret minden tagja. Ez a férfi válogatott készen áll arra, hogy a vb-n sikerrel szerepeljen" – mondta a szakember. Esetükben a siker azt jelentené, hogy a csapat a legjobb négy közé jut, ezzel életben tartaná az olimpiai indulás esélyeit. 

„Akkor sincs nagy baj, ha az ötödik, hatodik, hetedik helyen végez a csapat, ebben az esetben viszont a hátralévő Világkupa viadalok közül egyet feltétlenül meg kell nyerni – mondta Kovács. 

A női csapattal kapcsolatban elmondta, a válogatott tagjai iskolába járnak, így ők nem tudták elvégezni ugyanazt a munkát, mint a férfiak, egyúttal beszélt arról is, hogy ő személy szerint nem is akart női csapatot kivinni a világbajnokságra, nehogy beleszaladjanak egy olyan pofonba, mint az idei Európa-bajnokságon, melyen várakozáson alul szerepeltek. 

"Ha csapatot akarunk építeni, akkor körültekintően kell eljárni, meg kell keresni azokat a versenyeket, melyeket meg tudnak nyerni a lányok, hogy aztán az önbizalom növekedésével nagyobb feladatok következhessenek" - mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt elfogadja az elnökség döntését, így indul női csapat a vb-n. 

Kovács szerint a férfiaknál az idén remeklő Szilágyi Árontól várható elsősorban kiemelkedő eredmény, ami bármilyen színű érem is lehet. Szilágyi a világranglistán elfoglalt helye alapján nem vív a selejtezőben, így csak a legjobb 64 között kapcsolódik be a küzdelmekbe. 

„Azt nem tudom, hogy kivel vívok először, de ha a kiemeltek mennek tovább a folytatásban, akkor a legjobb nyolc közé kerülésért valószínűleg egy olasz versenyző ellen lépek pástra. Nem is foglalkozom még vele, egyelőre csak abban bízom, hogy magyar riválissal minél később találkozom” – mondta Szilágyi, akinek nincsenek rossz emlékei a világbajnokságokról, hiszen élete első vb-jéről (2007-ben) aranyéremmel tért haza. 

Áront nem nyomasztja, hogy ő az elsőszámú favorit, 21 éves kora ellenére már tartja magát annyira profinak, hogy ezek a dolgok nem befolyásolják versenyzés közben. Nem tartja elképzelhetetlennek a kapitány által elvárt 1-4 hely valamelyikének megszerzését, ugyanakkor tisztában van vele, az olaszokat otthon nehéz lesz megverni. 

Ezt nem is csak a vívótudásuk, de a hisztijük, és a bírók által támogatott „hazai pálya” is a kezükre játszhat. A magyar csapat a legjobb 16 között Kínával kezd, majd a legjobb négy közé kerülésért az oroszok jöhetnek.   

A világbajnokságra utazó magyar vívóválogatottban hat újonc is helyet kapott. Köztük a MOL tehetségprogram által támogatott 16 esztendős kardozó Márton Anna, akinek ez lesz az első felnőtt világversenye. 

A vb-csapat:

férfiak:
kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs                                 párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Szényi Péter
tőr: Szabados Gábor, Gátai Róbert, Szabados Kristóf, Széki Bence   

nők:
kard: Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra
párbajtőr: Szász Emese, Takács Emese, Antal Edina, Békefi Edina                              tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanni

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr213281924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása