MOL csapat Vívás Blog

Nem lehetetlen a kardcsapat olimpiai részvétele

2011.08.02. 21:08 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Egyre több fórumon olvasni, hogy a férfi kardozóknak kevés esélyük van, hogy kiharcolják csapatban az olimpiai kvalifikációt. Ez azonban nem így van, hiszen a kvalifikációs időszak végéig (2012. március 31.) még számos verseny áll a rendelkezésükre.

Ezek közül a legjelentősebb az októberi olaszországi világbajnokság. Az idén a kardozók közül legjobban teljesítő Szilágyi Áron szerint ezen a viadalon a legjobb négy közé kellene kerülni, ezzel jelentős lépést tennének a londoni szereplés felé.

Áron – aki az egyéni ranglistán jelenleg a 7., így szinte biztos olimpiai résztvevőnek vallhatja magát - szerint a magyar együttes elsősorban a fehérorosz, ukrán, francia hármassal vív majd nagy harcot, hogy kvalifikációs helyen végezzen. Az olimpián a kardozóknál van egyéni és csapatverseny is. Egy országból három-három fő az indítható versenyzők létszáma.

A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség (FIE) ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) még egy-egy - a sorban következő legjobb - válogatott szerez jogot az indulásra.

A magyar együttesnek ezt az ötödik helyet kellene elérnie, mert a jelenleg előttünk álló olasz, orosz, német, román négyes elég távolinak, már-már megközelíthetetlennek tűnik. Az egyéni kvalifikáció két részre oszlik: azon fegyvernemekre, amelyekben van csapatverseny, illetve amelyekben nincs.

Ahol van – ilyen a férfi kard mellett a férfi és női tőr, valamint a női párbajtőr -, ott a nyolc válogatott három-három fővel 24 helyet már lefoglal. Hozzájuk jön a FIE módosított ranglistájáról - melyről a 24 biztos résztvevőt, illetve országuk többi képviselőjét törlik - a hét legelőkelőbben rangsorolt vívó, területi megoszlás szerint: Európából, Ázsiából, Amerikából kettő-kettő, Afrikából egy kerül be az ötkarikás mezőnybe.

Öt további vívó a négy térség olimpiai zónaversenyéről csatlakozik: Európából kettő, Amerikából, Ázsiából, Afrikából pedig egy-egy fő. Ezeken a versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban. A ranglistáról, illetve a zónaversenyekről országonként maximum egy versenyző szerezhet kvótát.

Ez a számok tükrében azt jelenti, hogy a férfi kardozóknál - ahol a kvalifikációs időszak: 2012. április 1. - 2012. március 31., és a zónaversenyek: 2012. április 15. és május 5. között zajlanak – összesen 36-an (8x3)+7+5=36 állhatnak rajthoz. Remélhetőleg minél több magyarral.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr273121196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása