MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron Eb- és vb-érem nélkül is elégedett az évével

2010.12.29. 20:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Szilágyi Áron számára nem is kezdődhetett volna jobban az év, hiszen több fronton is díjazták 2009-es eredményeit. A Héraklész Program keretében  - ahol a támogatott 20 olimpiai sportágban a kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért, 14-23 éves versenyzőket és edzőiket jutalmazták – a junior vívó vb-n győztes férfi kardcsapat tagjaként kapott első díjat, míg egyéniben a harmadik lett. Emellett a Magyar Vívószövetség keretein belül őt választották az év junior vívójának. 

A versenyszezon már nem indult ilyen jól, hiszen a januári athéni Világkupán csak a 18. lett és a februári budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Grand Prix-n is már a legjobb 32 között búcsúzott. Gyógyír lehetett számára, hogy csapatban a harmadik lett a hazai viadalon. 

A moszkvai Grand Prix versenyen a 12. lett, majd a márciusi tuniszi világkupán úgy lett harmadik, hogy kiújult korábbi hátsérülése, de a negyeddöntőben a így is legyőzte a világbajnok német Limbachot. Ugyanezen a tornán a csapattal a kilencedik helyen végzett. 

A felnőttek között csapatban 2007-ben világbajnok, 2009-ben vb-bronzérmes Szilágyi áprilisban részt vett élete utolsó junior versenyén, és az azerbajdzsáni korosztályos vívó-világbajnokságon bronzérmet szerzett. 

Egy hónappal később a varsói Grand Prix viadalon ötödik lett, a padovai GP-versenyt azonban megnyerte. 

A magyar kardozó orosz, lengyel és olasz rivális legyőzésével jutott el a legjobb nyolc közé, ahol honfitársát Decsi Tamást verte. A négy között következett az orosz Nyikolaj Kovaljov, majd a döntőben az olasz Luigi Tarantino ellen egyaránt 15-14-re nyert. A padovai tornán csapatban a 8. lett. 

A júniusi venezuelai Világkupán a n egyeddöntőig menetelt, ott a Samele állította meg, majd a lipcsei Európa-bajnokságon hiába lett ő a legjobb magyar, már a negyeddöntőben búcsúzott és csak a 11. lett. Ezúttal csapatban sem sikerült a dobogóra állnia, ott a 6. helyen végeztek. 

A kardozók októberben Spanyolországban edzőtáboroztak, és zárásként részt vettek a spanyol kardozók hétvégi válogatóversenyén, ahol a 100 induló közül Áron lett a legjobb. Nagy reményekkel utazott a párizsi világbajnokságra, ahol egyéniben három győzelmet követően kikapott a címvédő Nicolas Limbachtól, így a hatodik helyen végzett. 

A csapatban is a németek jelentették a végállomást. A Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összetételű válogatott kezdésként súlyos 45-25-ös vereséget szenvedett, majd hiába győzte le Tunéziát és Spanyolországot, a folytatásban kikapott a franciáktól és végül csak a 10. helyen végzett. Ez volt az első felnőtt vb, melyről Áron nem hozott érmet. 

A gyengébb szereplés ellenére Áront év végén is jutalmazták, hiszen benn volt a tíz fiatal sportoló között, akik a Prima Primissima Alapítvány keretében alapított Junior Prima Sport díjat kaptak. 

A decemberi országos bajnokságon egyéniben a legjobb nyolc között kiélezett csatában kapott ki a későbbi bajnok Lontay Balázstól. Csapatban azonban éppen Áron remeklésének köszönhetően a Vasas megvédte bajnoki címét. 

Szilágyi úgy véli, érdekes, változatos év van mögötte, hiszen ez volt az utolsó, amikor juniorok között is indult. Az Eb és a vb-szereplés csalódás volt számára, hiszen egyik versenyen sem tudott érmet szerezni, ami saját maga számára a minimális cél volt. 

Ugyanakkor a felnőtt mezőnybe sikerült beépülnie, jelenleg a negyedik a világranglistán. A rosszabbul sikerült versenyek ellenére is, ha az év elején valaki elé tett volna egy papírt, amin ez áll, szó nélkül aláírta volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr842546845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása