MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron: A magyar kardvívás nem egy emberről szól

2012.07.14. 16:25 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilagyi-aron-bg.jpgSzilágyi Áron június végén megnyerte az olimpia előtti legutolsó Világkupa versenyt, a Chicagóban megrendezett Korfanty Kupát, azóta pedig gőzerővel készül a londoni olimpiára. A Vasas klasszis versenyzője egyedüli magyar kardozóként szerepel az ötkarikás játékokon, és korában többen is úgy fogalmaztak, neki kell megmentenie a magyar vívás becsületét.

„A magyar kardvívás nem egy emberről szól. Azért mert csak én jutottam ki az olimpiára nem érzem a terhet, hogy nekem kellene megváltani a kardvívást itthon. Egyébként is az elmúlt időben jelentős sikereket értek el a fiatal kardozók, hiszen megnyerték a junior világbajnokságot és az U-23-as Európa-bajnokságon is a legjobbnak bizonyultak” – mondta a 22 éves kardozó.

Nem titkolja, éremért utazik Londonba, és a kvalifikációs versenyek végeztével, a világranglista helyezések alapján már azt is tudja, kiken keresztül vezethet az útja a dobogóig.

„Kialakult az ágam, így tudom, hogy kik jöhetnek nekem ellenfélként. A legjobb 32 között egy amerikai vagy egy egyiptomi vívóval találkozom, majd ha innen továbbjutottam, már négy lehetséges ellenfelem lehet. Akik a legjobb 16 között jöhetnek, azok mind erős vívók, de azzal szerintem mindenki tisztában van, hogy egy olimpián könnyű ellenfél nincsen”- mondta Áron, akinek a londoni lesz a második olimpiája.

Hozzátette, nagyban segíti a felkészülését, hogy tudja, kik lehetnek az ágán és kiket került el, hiszen így a várható ellenfelekre fokozottabban megkezdődhetett a felkészülés. Ebbe természetesen a videóelemzések mellett beletartoznak az akciók gyakorlásai, és az ellenfelek akcióira a válaszok begyakorlása és beépítése a vívásába.

„Ma már nagyon könnyű videó anyagot találni, hiszen a videó-zsűri minden anyagot feltesz az internetre, de sokszor mi is kamerával megyünk egy-egy versenyre, így saját anyagaink is vannak az ellenfelekről” – mondta a videós felkészülésről Áron.  

A videó anyagokat először edzője Somlai Béla nézi meg, majd együtt is áttekintik, de addigra a mester már kész képet alkot az ellenfélről, így tisztában vannak vele, mi a jellemző rá, milyen akciót csinál sokszor, milyen a láb, illetve kézmunkája.

Szilágyi amellett, hogy az olimpiára készül – melyre július 27-én utazik el -, az ELTE-n a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, de úgy tudta le a vizsgákat, hogy semmiből nem kellett halasztania. Mint elmondta, nem voltak problémái, figyelnie kellett arra, hogy összehangolja az edzéseket, versenyeket, edzőtáborokat és a vizsgákat, de nagyon segítőkészek voltak a tanárai is, így ezt és az előző félévet is meg tudta csinálni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr764656517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása