MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron: Fontos az Eb, onnan még nincs aranyam

2014.04.26. 10:37 | MOL Csapat Blog | 1 komment

szilagyi2.jpgSzilágyi Áron túl egy kisebb műtéten, ismét teljes intenzitással készül az idei szezonra. A Vasas olimpiai bajnok klasszisának szüksége is lesz az erőre, hiszen az elkövetkezendő hetekben három világkupa-versenyen is szerepel. Ezen a hétvégén Athénban, majd egy héttel később Chicagóban, május közepén pedig Varsóban lép pástra.

„Ugyanúgy készülök ezekre a versenyekre is, mint az összes többire. Hosszabb szünet volt a felkészülésemben, de sikerült a műtét utáni rehabilitációm, és időben vissza tudtam állni a munkába, és teljes erővel nekimenni a felkészülésnek. Úgy érzem mindent megcsináltunk, amit akartunk, és megfelelő formába kerültem” – összegezte a felkészülést Áron.

Elmondta, bizakodva készül a soron következő három Világkupa viadalra, de nem titkolja, fél szemük már a júniusi strasbourgi Európa-bajnokságon és az augusztusi szófiai világbajnokságon van.

„Ezekre a Világkupákra a felkészülés már az Eb jegyében zajlik. Úgy is mondhatnám, ez egy hosszú felkészülés a kontinensvetélkedőre, és ezek a vk-versenyek is azt szolgálják” – mondta Áron a felkészülés és többek között a hétvégi verseny kapcsolatáról.

Ugyanakkor a vb sokkal nívósabb nagyobb szabású verseny, ennek megfelelően így is áll hozzá. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az Eb ne lenne fontos számára. „Tény, hogy a világbajnokság az idei év fő versenye. De számomra az Európa-bajnokság is nagyon fontos, hiszen Eb-aranyam még nincs. Csapat ezüst és egyéni bronzérmem van, de most már jó lenne egy arany is” – mondta a 24 esztendős klasszis.

Elárulta, jelenleg még alakul a csapat, jelenleg csak az ő és Gémesi Csanád helye tűnik biztosnak a két fő versenyre, de ezek a Világkupák jó támpontot adnak majd a szövetségi kapitánynak, hogy a vb-re ütőképes, éremesélyes gárda alakuljon ki. 

Szilágyi Áron célja, hogy megőrizze helyét a világranglistán

2014.04.20. 08:05 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilágyi áron 2.jpgAz olimpiai bajnok Szilágyi Áron jelenleg is javában készül az idei szezonra, hiszen az elkövetkezendő hetekben négy hét alatt három világkupa-versenyen szerepel. A Vasas klasszisa ezeken a viadalokon is szeretne minél jobb helyezéseket elérni, de elsősorban a júniusi Eb-n, és az augusztusi vb-n akar maradandót alkotni.

Áron tisztában van vele, mint olimpiai bajnokot, mindenki őt akarja legyőzni, ugyanakkor felmerülhet a kérdés, vajon neki mennyire lebeg a szeme előtt a két év múlva esedékes Rió-i olimpia?

„Egyelőre még nehéz az olimpiáig előretekinteni, hiszen addig lesz még két világbajnokság, és azokon is szeretnék nagyot alkotni. Viszont valamennyire már kell rá legalább gondolatban készülni, hiszen jövőre ilyenkor már javában kvalifikációs időszak lesz” – mondta Áron.

Mivel a Nemzetközi Olimpiai bizottság döntése értelmében a 2016-os játékokon a férfi kardozóknál nem lesz csapatverseny, így mindenkinek egyéniben kell kvótát szereznie. Ennek köszönhetően hatalmas harc várható, hiszen mindenki érmes, illetve pontszerző akar lenni.

„A legfontosabb, hogy a kvalifikációs versenyeket a megfelelő ranglistás helyről kellene elkezdeni. Jelenleg a második vagyok a világranglistán, ennek a helyezésnek a megőrzése a cél, de legrosszabb esetben is szeretnék legalább az első ötben lenni az említett versenyek kezdeténél is” – összegezte Áron az előttünk álló időszak legfontosabb feladatát.

A 24 éves vívóról köztudott, hogy szereti a labdarúgást, azon belül is a Bayern Münchenért rajong igazán. Ennek fényében biztosak lehetünk benne, hogy a nyári világbajnokságot sem hagyja ki.

„A vb-ket eddig is mindig néztem, és ez most sem lesz másként. Nincs igazi favoritom, és nem fogok különösebben szurkolni egyik együttesnek sem. Nincs igazán kedvencem, így nem emelnék ki senkit sem” – mondta Áron aki annyit azért hozzátett, szerinte a németek biztos, hogy jók lesznek, de nagyon erősnek tűnnek spanyolok is és természetesen a házigazda Brazíliával is számolni kell.

Valószínűleg a világ vívói is így vannak Áronnal, amikor egy-egy világverseny előtt megkérdezik tőlük, kik a legnagyobb esélyesek.

Szilágyi Áron: Négy hét alatt három Világkupa vár ránk

2014.04.13. 16:33 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilagyi1.jpgAz olimpia bajnok kardvívó Szilágyi Áron az elmúlt hetet Tatán töltötte, ahol a válogatott több tagjával egyetemben edzőtáborozáson vettek részt. A Vasas klasszisa márciusban orrsövény műtéten esett át, mostanra azonban már újra teljes értékű munkát tud végezni.

„Úgy gondolom megfelelően odafigyeltünk a műtét utáni regenerációra, és sikerült jól bekapcsolódnom a munkába. A kondícióm mostanra teljesen visszajött, úgy érzem, három hét munka után egész jó állapotban vagyok, a teljesítményemen sem látszik a két hét kihagyás. Összességében elmondhatom, nem vetett vissza a műtét” – mondta Áron arról, mennyire viselte őt meg a két hét kihagyás, és mennyire könnyen visszarázódott a megszokott munkába. 

„Tatán igazi produktív munka zajlott, csúcsra járatás szintű edzések voltak. Nagyon sokat dolgoztunk, fizikai és vívó szakmai munkát egyaránt sokat végeztünk” – mondta a londoni olimpia első magyar aranyérmese.

Áron elárulta, azért volt szükség ilyen nagy munkára, hogy a következő hetek sorozatos terhelését (négy héten belül három Világkupa viadal) jól bírják erővel. A következő héten is kemény munka vár rájuk, csak az április utolsó hétvégéjén esedékes athéni világkupa előtt vesznek vissza kicsit a munkából.  

„Egymás után három Világkupa verseny vár ránk, hiszen előbb a görög fővárosban, majd egy héttel később Chicagóban, egy hét kihagyás után Varsóban lépünk pástra. Bízom benne, hogy ezeken a viadalokon sikerül minél jobban szerepelnem, szerepelnünk” – mondta Áron a következő hetek programjáról.

Tisztában van vele, hogy az év két fő versenye a júniusi strasbourgi Európa-bajnokság, illetve az augusztusi Szófiában megrendezésre kerülő világbajnokság, de ezeken a felvezető versenyeken is szeretne minél jobb eredményeket elérni.

„Fontos versenyek ezek a ranglista helyezések szempontjából, ráadásul tavaly Athénban arany, Chicagóban pedig ezüstérmet nyertem, így az eredmények is „köteleznek”. Bízom benne, idén is sikerül hasonló sikerrel szerepelnem, és megőrizni a jelenlegi második helyemet a világranglistán” – ismertette Áron az elkövetkezendő hetekre esedékes, önmagával szembe felállított elvárásokat.

Az edzőtáborban természetesen a kemény munka mellett volt idő egy kis kikapcsolódásra is, így a csapat tagjai együtt nézték meg a hét közben esedékes labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőket. „Volt, aki a Manchesternek szurkolt, én természetesen a Bayern Münchennek, így a meccs végén én fogadhattam a gratulációkat” – mondta Áron, aki bízik benne, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén a döntő után is gratulálhatnak neki

Ez igaz lehet a BL-döntőre, de reményeink szerint akár az augusztusi vívó vb egyéni karddöntőjére is.

Szilágyi Áron: Előkerül a kard és jöhet az érdemi munka

2014.04.05. 13:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilágyi áron.jpgSzilágyi Áron számára eddig igazán jól alakult a 2014-es év, hiszen azokon a Világkupa illetve Grand Prix versenyeken, melyeken indult, mindegyikről éremmel térhetett haza. Az év első Vk viadalán Madridban, egyéniben ugyan csak 9. lett, de a csapatversenyek során a harmadik helyig meneteltek.

Padovában csak egyéni verseny volt, ott a londoni olimpia bajnoka úgy nyert aranyérmet, hogy hat ellenfeléből mindössze kettő tudott tíznél több tust bevinni neki. A budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti GP-n a döntőig remekelt a Vasas klasszisa, ott azonban egy „rövidzárlat” miatt leblokkolt, és kikapott dél-koreai Kim Jung Hvantól, így ezüstérmes lett.

A legutóbbi moszkvai viadalt kihagyta, mert egy rutinműtétnek nevezhető orrsövény műtéten esett át.

„Természetesen edzőmmel Somlai Béla bácsival megbeszéltem, hogy most lenne a legjobb megműtetni magam. Télen nem akartam, nehogy megfázzak utána, és az immunrendszerem is gyengébb, így a mostani időszakban próbáltunk olyan időpontot keresni, amikor kevés versenyt kell kihagynom, és ez az egy időpont tűnt jónak” – mondta Áron azzal kapcsolatban, miért éppen most hajtották végre ezt a kisebb beavatkozást.

Természetesen tisztában volt vele, hogy így is kiesik a munkából, de mindössze az oroszországi versenyt kellett kihagynia. Tudja jól, hogy a felkészülés további részét is befolyásolja a két hét kihagyás, de még mindig nem annyira, mint korábban, amikor egy-egy megfázás miatt kellett több-kevesebb időt kihagynia.

„Az első hét természetesen kicsit könnyebb lesz, hiszen nem kapok akkora terhelést. Kicsit vissza is kell rázódni a munkába, hiszen a budapesti verseny óta nem vívtam. A „bemelegítő” első hét után aztán végre előkerül a kard is és jöhet az érdemi munka” – mondta elszántan Áron, aki idén a júniusi Európa-bajnokságon és az augusztusi szófiai világbajnokságon is szeretne maradandót alkotni.  

A 24 esztendős olimpiai bajnok nemrég egy érdekes összeállítást osztott meg a legnagyobb közösségi oldalon, melyet édesapja készített és Áronnak az elmúlt évek versenyein nyújtott teljesítményéről mutat egy összefogó képet.

Szilágyi apuka alapos részletességgel dolgozott, hiszen a versenyek „fontosságuk” szerint más és más színnel vannak jelölve (pl: a GP-k zöld, az Európa-bajnokságok kék, az olimpia vastag piros betűkkel). De természetesen külön lehet választani az egyéni illetve csapatversenyek során elért helyezéseket is. Ugyanakkor minden egyes viadalnál ott szerepelnek az előző évben elért eredmények is, amelyek segítségével jól nyomon követhető Áron fejlődése is. 

Az orrműtéten átesett Szilágyi Áron nehezen tűri a semmittevést

2014.03.25. 15:44 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilágyi áron(1).jpgÖtödik helyen végzett vasárnap a magyar férfi kardválogatott a moszkvai világkupa-versenyen. A Decsi Tamás, Gaál Csaba, Gémesi Csanád, Szatmári András összeállítású együttes a negyeddöntőben 45-29-re kikapott a németektől. A csapatból ezúttal Szilágyi Áron hiányzott, az olimpiai bajnok klasszis ugyanis orrműtéten esett át.

 Az 5-8. helyért rendezett mérkőzéseken a magyar csapat előbb 45-40-re nyert a fehéroroszok ellen, majd 45-34-re győzte le az amerikaiakat. A válogatottból ezúttal hiányzott "kisebb egészségügyi beavatkozás miatt" az egyéniben olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes Szilágyi Áron.

 „Egy, az orvosok számára rutinműtétnek nevezhető orrsövény műtéten estem át. A műtétnek egy oka volt, hogy ősszel és telente sokszor voltam beteg, sokszor az arcüregemre és a homloküregemre is ráhúzódott. Ez pedig sokszor kivett az edzésből, az immunrendszerem is gyengébb volt” – mondta a műtétről Áron.

 Altatták, így semmit nem érzett a műtét során, ami semmi kellemetlen érzéssel nem járt, azt leszámítva, hogy 1-2 napig nem is tudott az orrán levegőt venni. A Vasas klasszisa elmondta, Most már teljesen jól van, amihez az is kellett, hogy a műtét során minden rendben ment. Hamarosan edzésbe áll, elkezdi a rehabilitációt és a könnyített edzéseket, de az érdemi munkával még várnia kell.

 „Nagyon nehezen tűrtem és jelenleg is tűröm a semmittevést. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a versenyidőszak közepén vagyunk. Egyébként is egy elég mozgékony ember vagyok, így is élem az életem, ezért furcsa számomra, hogy a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix verseny óta szinte nem csináltam semmit” – mondta Áron, aki elárulta, a műtét után még a lakását is ritkán hagyta el.

 A hétvégi Világkupa viadallal kapcsolatban elmondta, mivel rajta kívül hiányzott a kéztörése miatt hosszabb pihenőre kényszerülő Nikosz Illiász is, úgy véli tisztességesen helyt állt a magyar együttes.

 „Két értékes skalpot is behúztak a fiúk, hiszen a beloruszokat és az amerikaiakat is legyőzték. Én nagyon értékesnek tartom ezt az ötödik helyet és gratulálok hozzá a fiúknak” – mondta nagyon sportszerűen Szilágyi.

 Áron egyébként nem véletlenül most műtette meg magát, hiszen így is kiesik a munkából, de még mindig marad bőven ideje, hogy felkészüljön az év két legjelentősebb versenyére a június elején Strasbourgban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra és az augusztus elején esedékes szófiai világbajnokságra.