MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áronnak kell megmenteni a magyar kardvívás becsületét

2012.04.13. 15:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A férfi kardválogatott nem lesz ott a londoni olimpián. Az eddigi legsikeresebb magyar sportágat csak a 22 esztendős – szakemberek szerint, a jelenlegi egyetlen klasszis vívónk - Szilágyi Áron képviseli.

A nehézségek ellenére Szilágyi bizakodó, és reméli, hogy a londoni játékokig megőrzi jelenlegi világranglista pozícióját. „Az olimpiai is „csak” egy verseny és akadtak már meglepetések az elmúlt évtizedekben is a nagy tornákon. Így most is elképzelhető, hogy akik az elmúlt időszakban remekeltek, most hibáznak” – mondta az esélyekről a legmagasabban jegyzett magyar kardozó.

Áron úgy véli a jelenlegi rangsor alapján a német Limbach és az orosz Jakimenko számít a legnagyobb esélyesnek, de nem merne nagyban fogadni arra, hogy közülük kerül ki az olimpiai bajnok. Az elmúlt években ugyan mindketten meghatározó szerepet töltöttek be a sportágban és szinte valamennyi világversenyt érmesként zárták, a Vasas klasszisa szerint ők sem verhetetlenek.

Szilágyi az elkövetkezendő hetekben az edzésekbe – és egyetemi tanulmányaiba fekteti minden energiáját, legközelebb április végén Athénban, majd két héttel később a madridi Világkupán lép pástra. A nyáron a varsói GP és a New York-i Világkupa vár rá, hogy aztán augusztusban ő mentse meg a magyar kardvívás becsületét.

Pedig az elmúlt évtizedekben a magyar vívósikerektől volt hangos a világ. Az 1908-tól tartó, a csapatverseny mellett az egyénire is vonatkozó aranykor 1964-ben ugyan lezárult - addig minden olimpiáról legalább egy, de leginkább két győzelemmel tértek haza a magyar kardvívók -, sokáig továbbra is éremeséllyel utaztak a játékokra a fegyvernem hazai képviselői.

Szöulban, 1988-ban újra összejött a csapatarany, 1992-ben pedig Szabó Bence győzött, aztán két csapatezüst következett, majd két ötödik és egy hetedik hely. Az elmúlt bő évtizedben visszaesés volt érzékelhető, vagy legalábbis az, hogy megnőtt a potenciális ellenfelek száma.

Bár akadtak ebben az időszakban is szép sikerek - Nemcsik Zsolt olimpián, világbajnokságon és Eb-n is volt második, a csapat pedig nyert vb-n aranyat (2007-ben a 17 esztendős Szilágyival), ezüstöt és bronzot is -, azért egyre inkább ezek számítottak kellemes meglepetésnek, nem pedig a vereségek megmagyarázhatatlannak.

Mostanra pedig eljutott oda a magyar férfi kardvívás, hogy egyértelműen előrébb tart nála az orosz és az olasz mellett, a román és a német is, de számolni kell még a franciával, az ukránnal, a fehérorosszal, valamint az amerikaival, a dél-koreaival és a kínaival. Vagyis nehéz már olyan sorsolást kapni, amely kedvező lenne bármilyen versenyen is.

Többek között ennek tudható be, hogy az utóbbi időben már Világkupa-versenyeken, illetve Grand Prix-viadalokon sem igen jöttek a jó eredmények, s hogy egy egyéves időszak alatt nem sikerült annyi ranglistapontot gyűjteni, amennyi elég lett volna a londoni szereplés kiharcolásához.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr744395928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása