MOL csapat Vívás Blog

Magyar bíró becsületessége miatt bukhatják az olimpiát a kardozók

2012.01.17. 09:11 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Kaposvári Zsolt a világ egyik legjobb vívóbírója. Ezt nem a hazafias öntudat mondatja velünk, de a sportembert választották már az adott világbajnokság (2010 Párizs), míg tavaly a világ legjobb bírójának is. A korábbi vívót ennek ellenére „páston kívülre” akarja tenni a nemzetközi szövetség vezetése.

„A tavalyi cataniai világbajnokság után az orosz vezetők kezdeményezésére akartak kitenni a nemzetközi zsűri keretből és javasolták, hogy a hátralévő világkupákon és a londoni olimpián se szerepelhessek. Olyan érvekkel akartak besározni a Bírák Bizottsága előtt, hogy a vb-n komoly tévedéseim voltak az egyik koreai vívó kárára az olasz Montanóval szemben” – mondta Kaposvári.

A Bírák Bizottsága – felső utasításra – 6-2 arányban meg is szavazta a kizárását, csak az amerikai és az olasz szavazott mellette. Az eset így tovább került a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) vezérkara (COMEX) elé.

A Philadelphiában megrendezett ülésen azonban a nemzetközi szervezet vezetése nemes egyszerűséggel 15-0 arányban lesöpörte az asztalról már azt is, hogy egyáltalán tárgyaljanak az ügyről.

„Azóta többször visszanéztem azt a meccset, és lehet, hogy volt egy olyan kétes szituáció, amikor az olasz javára ítéltem, de ugyanolyan találatot a koreai javára is megadtam” – emlékezett a vívók körében is népszerű bíró az ominózus találkozóra. Az esetet azért sem érti, mert a döntőt vezető ukrán bírónak ennél jóval nagyobb bakijai is voltak, mégsem reklamált senki, hogy világbajnokot csinált Montanóból.

Kaposvári a legérdekesebb visszajelzést egyébként a bírák bizottságának vezetőjétől kapta, amikor az egyiptomi szakember az olimpián résztvevő bírók megbeszélésén négyszemközt elmondta neki, hogy felsőbb utasításra kellett így szavazniuk.

A magyar bíró szerint az egyik legnagyobb „hibája”, hogy soha nem engedte magát megvesztegetni, holott a volt szovjet tagállamok részéről többször megkeresték már őt. Pedig már több figyelmeztető jele is volt, hogy ez így nincs rendjén. Tavalyelőtt Párizsban ő lett a világbajnokság legjobb bírója, míg idén egy bolgár sportembert választottak meg. De amíg ő egy meleg kézfogást kapott, bolgár kollegája 5000 eurót. . .

„A legnagyobb gond, hogy az ellenem irányuló támadások, a magyar vívókat is nehéz helyzetbe hozhatják. Az olimpiáig három kvalifikációs verseny van még hátra, és a magyar csapat az ukránokkal van nagy harcban. Az oroszok pedig elég baráti viszonyt ápolnak az ukránokkal” – mondta az esetleges bírói tévedéseket előrevetítve.

„Évek óta a legjobbak között tartanak számon, az elmúlt években engem jelöltek a legtöbb versenyre. De nem hagyom magam megvesztegetni, és lehet, hogy egy „fafejű magyar bíró” miatt kerülnek hátrányba a magyar kardozók” – mondta Kaposvári, aki a hazai versenyzőkkel kiemelkedően jó viszonyt ápol, így tudják jól, hogy nem ellenük irányul makacs ténykedése.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr233569580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása