MOL csapat Vívás Blog

Közelebb az olimpiához a férfi kard-válogatott

2011.10.19. 15:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Szilágyi Áron két hatodik hellyel zárta a vasárnap véget ért vívó világbajnokságot. A fiatal magyar kardozót egyesben a német Limbach, csapatban pedig a címvédő oroszok búcsúztatták a legjobb nyolc között. 

„Az egyéni verseny hasonlóképen alakult, mint tavaly akkor is éremért mentem, és ahogy akkor, úgy most sem sikerült, ugyanúgy Limbach ellen maradtam alul a negyeddöntőben. Így nem meglepő, hogy ugyanazok az érzések kavarognak bennem, de nem vagyok szomorú” – adott hangulatjelentést a vb után két nappal Áron. 

Szomorkodásra nem is nagyon lehet oka, bár a vb előtt úgy fogalmazott éremért utazik Szicíliába, így is a legjobb magyarként zárt és egyéniben a jövő nyári olimpiai részvétele szinte biztosra vehető. 

„Az a baj Limbach-al, hogy nem egy vívóról van szó, aki ellen nem megy, hanem egy nagyon jó vívóról. Nem véletlenül volt az utolsó három vb-n mindig érmes. Magas, agresszív kardozó, akinek az akcióit nem mindig preferálja a zsűri” – mondta legyőzőjéről Áron. 

Ugyanakkor ő sem legyőzhetetlen, hiszen Világkupán már sikerült a fiatal magyar kardozónak legyőznie. „Hogy ez később is minél többször így legyen, ahhoz tovább kell fejlődnöm - taktikailag lábmunkában, koncentrációban -, hogy még összetettebb legyen a vívásom” – adta meg a győzelem kulcsát a 21 esztendős klasszis. 

A csapatversenyben az oroszok elleni találkozóig minden simán ment, ott azonban több „furcsa” bírói ítélet is volt. Szakemberek szerint is a mieink adták a több tust, de a vezető bíró szinte minden kétes – és sokszor egyértelmű – találatnál is az oroszoknak adta a pontot. 

„Elég szerencsétlenül alakult az a meccs, sokszor nem értettem milyen találatokat ad meg a zsűri az ellenfélnek” – mondta erről sportszerűen Áron, aki 2007-ben éppen az oroszok klasszisa Pozdnyakov elleni győzelmével szerzett világbajnoki címet a magyar csapatnak. 

Ennek köszönhetően a rivális hamar meglépett és a folytatásban a magyar csapatnak esélye sem volt a felzárkózásra. „Ezt követően a helyosztón az ukránok ellen nagyon jól vívtunk, az a győzelem még nagyon sokat jelenthet az olimpiai kvalifikációért zajló harcban. Szerencsére a franciák hamar kikaptak az amerikaiaktól, még a legjobb nyolc közé se jutottak, így őket is magunk mögött tudtuk tartani” – mondta Áron a csapat olimpiai részvételének esélyeiről. 

Az egyéves selejtezős periódus március végén zárul. Ezen időszak alatt a kijelölt Világkupa-versenyeken, illetve Grand Prix-viadalokon, valamint az idei Európa- és világbajnokságon lehet vagy lehetett pontokat gyűjteni, és az ötkarikás mezőnyök - alapvetően - a ranglisták alapján állnak majd össze. 

Csapatban a lista első négy helyezettje automatikusan résztvevő, hozzájuk csatlakozik zónánként egy, a legelőkelőbb helyen álló alakulat. Amennyiben férfi kardban afrikai együttes nem kerül az első 16 közé, a kontinens nem indíthat csapatot az olimpián, Európa viszont legerősebbként esetleg hatot is. 

A magyar együttes jelenleg a 8., de előttünk áll Dél-Korea és az Egyesült Államok is. Ha őket – mint más földrész képviselőit – kivesszük, így hatodik a magyar csapat. Annak reálisan nézve kevés az esélye, hogy afrikai csapat a legjobb 16 közé kerüljön, így a hátralévő időben „csak” a franciákat és az ukránokat kell mögöttünk tartani, hogy kardcsapatunk ott legyen Londonban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr183311478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása