MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron arannyal zárta az évet

2010.12.22. 22:21 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Szilágyi Áron a rosszul sikerült világbajnokság után az országos bajnokságon akart javítani. Egyéniben ugyan kiesett a negyeddöntőben, csapatban megvédte bajnoki elsőségét a Vasassal. Idei évét annak ellenére felemásnak érzi, hogy egy év alatt 14 helyet javított világranglista helyezésén. 

Szilágyi Áron egyik szeme sír, a másik nevet, ha a hétvégi vívó országos bajnokság kard döntőire gondol. Egyéniben a legjobb nyolc között búcsúzott, míg csapatban a döntőben jelentős hátrányt ledolgozva, megvédte bajnoki elsőségét a Vasassal. 

„Nem volt ez olyan nagy szám, csak azt csináltam, amit muszáj volt. A sikerhez azonban kellett az is, hogy a gödöllőiek komoly taktikai hibát vétettek” – elevenítette fel a csapat bajnoki döntő záró asszóját Áron. 

A gödöllőiek ugyanis az utolsó asszóra lecserélték befejező emberüket, aki addig remekül vívott. Úgy gondolták egy friss ember nagyobb eséllyel lép pástra Szilágyi ellen. Számításaikba azonban hiba csúszott, mert a Vasas versenyzője pazar vívással előbb egyenlített, majd a meg is nyerte a meccset csapatának. 

„Nagy hiba volt, de tavaly mi is hasonlót követtünk el az Eb-n, amikor az addig remeklő Decsi Tamás helyett a kapitány Lontay Balázst küldte be az utolsó asszóra. Akkor nekünk se jött be az a húzás” – utalt Szilágya arra, hogy komolyabb szinten is előfordulhatnak hasonló hibák. 

Lontay egyébként az idei vb-csapatba nem került be – az utolsó pillanatban került ki a keretből – az egyéni bajnoki címet azonban megszerezte, a negyeddöntőben éppen Szilágyit búcsúztatva. (Sokak szerint ez a találkozó számított a bajnoki döntőnek is.) 

Szilágyi egyébként nem érti a bajnokság lebonyolítását, hiszen a válogatott játékosok nem voltak kiemelve, és a selejtezőket ők is nulla ponttal kezdték. Így fordulhatott elő, hogy Áron már a legjobb 16 között találkozott válogatottbeli társával, Decsi Tamással. Őt nagy csatában legyőzte ugyan 15-14-re, de alig pár perccel később már Lontay ellen kellett pástra lépnie. 

„Balázs mindig is sokat mozgó vívó volt, erős lábmunkával. Most is sokat mozgott, míg bennem még ott volt az előző meccs. Így is jól tartottam magam, de végül ő nyert és jutott a legjobb négy közé” – mondta a mindent eldöntő meccsről Áron. 

Így egyéniben nem sikerült érmet szereznie, de a csapatbajnoki aranyat – negyedik éve egyhuzamban – megnyerte a Vasassal. Erre szüksége is volt, hiszen korábban úgy nyilatkozott, mint a világranglistán legelőkelőbb helyen jegyzett kardozó, csalódott lenne, ha arany nélkül zárná az országos bajnokságot. 

Idei évével egyébként elégedett, ha az év elején valaki azt mondja, hogy a ranglistán tizennégy helyet javítva a negyedik helyen zárja, azonnal aláírja. Ugyanakkor csalódottság is van benne, hiszen a párizsi világbajnokságon egyéniben és csapatban is elmaradt a várakozástól és a saját maga által kitűzött céltól.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr842533439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása