MOL csapat Vívás Blog

Szilágyi Áron: Nehezen akartam elhinni, hogy ez megtörténhet

2013.12.03. 09:45 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szilagyi2.jpgAz elmúlt héten Párizsban tartották a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) százéves jubileumi kongresszusát. Ezen egy jelentős magyar siker mellett - az egyéniben kétszer olimpiai, és hatszor világbajnoki ezüstérmet nyert Kamuti Jenőt örökös tiszteletbeli taggá választották -, egy várható, de „szomorú” hírt is bejelentettek.

Hivatalossá vált, hogy a 2016-os olimpián nem rendeznek csapatversenyt a férfi kardozóknak és a női tőrözőknek. Amióta 2008-ban a női kard is része lett az ötkarikás játékok műsorának - viszont tíz vívószámnál többet nem rendeznek -, érvénybe lépett az a rotációs rendszer, amely szerint négyévenként egy férfi és egy női csapatverseny kikerül a programból.

Pekingben a férfi tőr és a női párbajtőr, Londonban a női kard és a férfi párbajtőr csapatviadala esett ki, szinte biztos volt, hogy a 2016-os játékokon a férfi kard és a női tőr lesz az „áldozat”.

„Bármennyire is nyilvánvaló volt, nehezen akartam elhinni, hogy ez megtörténhet. A nemzetközi szövetség úgy gondolta, a rotációs rendszerben most ezeknek kell kimaradnia a Rió-i olimpiáról” – mondta első reakciójaként Szilágyi Áron, aki a londoni olimpián szerzett aranyérmet a férfi kardozók egyéni versenyében.

A Vasas klasszisa elmondta, vegyes érzésekkel fogadták a hírt. Főleg azért mert ugyan 2008-ban ott volt a férfi kardcsapat az olimpián, de nem úgy sikerült a versenyük, ahogy tervezték. (Egy találattal maradtak alul az Egyesült Államokkal szemben a negyeddöntőben, így lemaradtak az éremről.)

„Tavaly sajnos nem sikerült kiharcolni a csapatnak az olimpiai szereplést, így nekem a csapatversennyel kapcsolatban nincsen pozitív élményeim, és Rióban elsősorban ezen akartam változtatni” – mondta Áron.

A másik ok, amiért roppant csalódott, hogy véleménye szerint idén elkezdődött egy nagyon jó csapatmunka, aminek kiemelkedő Világkupa sikerek és Európa-bajnoki ezüstérem lett a jutalma. A 23 esztendős klasszis szerint ezt a fajta építkezést, akár meg is törheti ez a döntés.

„A kardcsapat ugyanúgy olimpiai szám marad, attól függetlenül, hogy most kikerül az olimpia műsoráról. Az Európa-bajnoki és világbajnoki érmek ugyanolyan értékesek maradnak, mint eddig. A fiataloknak nem kell hogy gátat jelentsen hiszen aki még juniorból most van feljövőben a felnőttek közé, az még bőven odaérhet a 2020-as tokiói olimpiára is” – véli Szilágyi.

Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy az idősebbeknek, akik már nem gondolkozhatnak 2020-ig, igen jelentős érvágás a FIE döntése. Áron szerint közülük biztos lesz olyan, aki a döntés következtében elgondolkozik a folytatáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-vivas.blog.hu/api/trackback/id/tr385672572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása